loader image

Πότε είναι μια ιστοσελίδα πραγματικά ασφαλής;

Το πρόβλημα.

Αν για κάποιο λόγο δεν ζείτε σε σπηλιά, σίγουρα θα έχετε ακούσει για περιπτώσεις που ορισμένοι άνθρωποι έγιναν θύματα εκμετάλλευσης από ιστοσελίδες που είτε είχαν κακόβουλες προθέσεις ή δεν ήταν αρκετά ασφαλείς με αποτέλεσμα να επιτρέπουν σε hackers να υποκλέβουν στοιχεία από τους επισκέπτες. Η έλλειψη ασφάλειας είναι απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στον κόσμο της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να ξέρουμε αν μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής για να την επισκεφτούμε. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 3 τρόπους για να μειώσουμε τις πιθανότητες μας να πέσουμε και εμείς θύματα υποκλοπών στο διαδίκτυο.

1. Έλεγχος πριν την επίσκεψη ιστοτόπου.

Το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε είναι, πριν πατήσουμε τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας, να τον αντιγράψουμε και να τον επικολλήσουμε σε ενα εργαλείο σάρωσης για πιθανές απειλές το οποίο θα μας δείξει αν υπάρχουν απειλές και ιοί. Το πιο γνωστό εργαλείο για να ελέγξουμε έναν σύνδεσμο είναι το ScamAdviser. Απλά επικολλήστε εκεί τον σύνδεσμο που θέλετε να ελέγξετε και αφού περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα, θα σας δείξει το ποσοστό ασφάλειας που έχει η ιστοσελίδα από το 1% μέχρι το 100%. 

2. Πιστοποιητικό SSL.

Αφού λοιπόν ελέγξετε με το παραπάνω εργαλείο και αποφασίσετε να επισκεφτείτε μια ιστοσελίδα, τώρα μπορείτε να κάνετε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Όλοι οι φυλλομετρητές (browser) έχουν ένα εικονίδιο που μας δείχνει αν μια ιστοσελίδα έχει έγκυρη πιστοποίηση SSL. Το εικονίδιο βρίσκεται συνήθως στα αριστερά της μπάρας διεύθυνσης και είναι ένα λουκετάκι. Αν το λουκέτο είναι κλειστό, αυτό δείχνει ότι η ιστοσελίδα παρέχει κάποιο είδος ασφάλειας. Αν όμως παρατηρήσετε πως το λουκέτο είναι ανοιχτό τότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς η ιστοσελίδα δεν έχει πιστοποιητικό. Βέβαια ακόμα και να είναι κλειστό το λουκέτο, κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως υπάρχει συνεχώς ασφάλεια. Είμαστε στο κόσμο του διαδικτύου και ποτέ δεν θα είναι όλα 100% ασφαλή.

3. Χρήση κοινής λογικής.

Το σημαντικότερο βήμα όταν χρησιμοποιούμε το ιντερνέτ και θέλουμε να το κάνουμε αυτό με ασφαλή τρόπο είναι να σκεφτόμαστε και να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως πολλές ιστοσελίδες και eShop από μόνα τους φαίνονται περίεργα. Προσοχή! Δεν σημαίνει πως είναι όντως περίεργα ή κακόβουλα, αλλά απλά έτσι φαίνονται. Μπορεί όμως και να είναι. Καθώς λοιπόν κάνουμε χρήση τους ίσως δούμε πράγματα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι η κακή μετάφραση των κειμένων ή κακή ποιότητα εικόνων και κουμπιά που δεν ξέρουμε που οδηγούν. Στόχος μας πάντα πρέπει να είναι να νιώθουμε ασφαλείς όταν περιηγούμαστε στις σελίδες ενός ιστοτόπου. Αν δεν νιώθουμε έτσι ίσως καλύτερα να βγούμε από αυτόν και να μην κάνουμε εγγραφή μέσα σε αυτόν.

Συμπέρασμα.

Δεν θέλουμε να σας φοβίσουμε  με όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, αν είναι να γίνει κάποια επίθεση στα προσωπικά μας στοιχεία θα γίνει έτσι και αλλιώς. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πλήρη σιγουριά. Είναι όμως σίγουρο ότι αν προσέχουμε εμείς και αξιοποιούμε αυτούς τους 3 τρόπους, θα είμαστε πολύ πιο προστατευμένοι. Καλό σερφάρισμα!